Лице

Какво е ринопластика?

Ринопластиката е оперативна интервенция целяща естетичното моделиране на носа. Съществуват два основни метода, в зависимост от мястото на разрезите, през които стигаме до носния скелет, а именно открит и закрит (ендоназален) метод. Най често ползваме закрития метод. Това е изключително фина процедура, която се извършва през малки скрити разрези в ноздрите, които са невидими след заздравяване.Работи се ”на тъмно” без визуален контрол (най-често), което го прави много трудна за изпълнение. При открития метод се прави малък разрез по кожната ивица между ноздрите (така наречената колумела). При този способ остава малък и незабележим белег. Прилага се основно при реоперации или при операции за корекция след травма.

Какво точно се коригира с ринопластика?

Като цяло коригираме цялостно формата на носа. Премахва се” гърбицата “, стеснява се основата и върха на носа като се работи върху костно-хрущялния скелет. Поради фината структура и функционалното значение, основен приоритет е запазване на функционалността, както анатомично, така и физиологично.

Кога се вижда резултатът?

Резултатът се установява след сваляне на превръзката (гипсова лонгета), но окончателното оформяне е след 1-3 месеца, рядко по-късно.

Кои са подходящи кандидати за операция?

Подходящи кандидати са хора, които:
• Са силно мотивирани да бъдат оперирани
• Имат деформация на носа или естетичен дефект
• Претърпели са травма в миналото

На каква възраст може да се извърши?

Подходящата възраст е след окончателното приключване на растежа на носните кости, което е около 18годишна възраст, но това не важи ако се касае за реконструктивен проблем или такъв свързан със затруднение в дишането.

С каква упойка се работи?

Операцията се извършва с обща анестезия с продължителност 2-3 часа.

Има ли болки и какви са неприятните моменти за пациента?

Болка на практика няма, но са възможни отоци и кръвонасядания, които са значителни в първите 2-4 дни, след което отзвучават за 1-3 седмици.

Какво се случва след операцията?

Поставят се тампони в ноздрите за 2-4 дни и това е най-големия дискомфорт при тази операция. Гипсовата лонгета се носи 10 дни. На практика след този период пациента може да се върне на работа и в социалния живот.Не се позволява носенето на очила за срок около 1 месец.

Има ли рискове?

Както при всяка една оперативна намеса, така и при ринопластиката има риск от усложнения.

Липофилингът (попълване със собствена мастна тъкан) е процедура свързана с вземане на мастна тъкат от определена зона на тялото Ви и поставяне в друга. Свързана е със специален инструментариум за обработка на мазнината.

Естетическите индикации за извършването на липофилинг включват :

·          оформяне на скули,

·          попълване на лицето

·          дълбоки гънки от носа към ъгъла на устата

·          увеличаване на устните

·          за корекция на неравности след липосукция

Какво представлява?

Продължителността на операцията е в зависимост от големината на обработваното поле. Анестезията може да бъде локална или обща. Необходимата мазнина се взема по метода на 

липосукцията от корема или вътрешната част на бедрата след което се центрофугира, филтрира или измива и се инжектира. Материалът се поставя със специални спринцовки. Поставената мазнина е заобиколена от здрави тъкани, които осигуряват прирастването и. Тази процедура изисква винаги да се постави мазнина повече от необходимото, защото 30% до 40% от нея се резорбира и за да се постигне желания ефект се налагат няколко процедури.  Престой в здравното заведение не е необходим.

След операцията:

 Възможно е да имате слаби болки, чувство на изтръпналост в работените зони, което се дължи на отока. Той е особено подчертан при липофилинг на устните. Затова е добре да се използват студени компреси. Отокът ще нараства прогресивно до 48 час, след което ще започне постепенно да спада. Ако все пак имате някакви синини можете да използвате макиаж. Вие трябва да дойдете на преглед на 3-5 ден от операцията. Възстановителният период е около седмица.

Рискове:

 Асиметрия-от неравномерна резорбция на мазнината, неравности, инфекция, свръхкорекция.

Отопластиката (Пластика на уши) е хирургическа процедура, която прибира щръкналите уши към главата. Често тя се извършва при млади хора и помага за преодоляване на комплекси свързани с “клепнали уши”. Три са основните анатомични характеристики водещи до тази аномалия: голяма ушна мида, гладка ушна мида, голям ъгъл между ушната мида и черепа. В повечето случаи дефектът е комбиниран.

Какво може да се постигне с отопластиката?

·         прибиране на двете уши към главата

·         намаляване на ушната мида

·         оформяне на ушната мида

 

Какво представлява операцията? 

Операцията може да бъде извършена под местна или обща упойка. Обикновено под обща упойка се извършва при деца. Интервенцията трае не по-малко от 2 часа. Оперативният белег е разположен в гънката зад ухото и не се вижда. Използват се различни техники за прибиране на ушната мида към главата. Разрезът се затваря с конци, които организмът разтваря. Независимо от метода, който е приложен, превръзката след операцията е доста обемна. Общата анестезия изисква два часа наблюдение в клиниката, а при местна упойка не е необходим престой.

След операцията: 

Превръзката се сваля на 24 или 48час и се заменя с еластична лента. Препоръчително е носенето на тази лента 30 дни. Ушите обикновено са оточни, насинени. За около 10-15 дни те добиват нормален вид.

Пациент, подложил се на подобна операция може да се върне на работа след 10-15 дни, ако се чувства готов за това. Спортуването трябва да се отложи за месец.

Колко дълготраен е ефекта от отопластиката?

Ефектът от тази операция е траен. Той дава възможност за повишаване на самочувствието и нов изглед на лицето Ви.

Съществуват ли рискове?

Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести когато операцията се прави от квалифициран хирург.

Обикновено след такава намеса при пациентите се наблюдава изтръпване в областта на ушната мида и линията на разреза. Това се дължи на отделянето на кожата от хрущяла по време на операцията. Възстановяването на чувствителността е за няколко месеца.

Ревизионна хирургия: Извършва се след възникнало усложнение или незадоволителен естетически резултат. Разрезите се правят по старите белези.Възстановяването е по-бързо и леко.

Блефаропластиката (пластика на клепачи) може да подмлади подпухнали и уморени очи, чрез премахване на излишните мазнини, корекция на кожата и мускулите в областта на горните или долните клепачи. Операцията може да отстрани торбичките около очите и да създаде гладък контур на лицето, в резултат на което очите изглеждат по-свежи и младежки.

Какво можем да постигнем с пластиката на клепачите?
Блефаропластиката е идеална за корекция на:

·         Отпусната, излишна или нагъната кожа на горния клепач, която в някои случаи дори затруднява зрението

·         Подпухването на горния клепач , причинено от мастни натрупвания

·         Торбички под долните клепачи

·         Увиснал долен клепач

·         Излишна кожа на долния клепач

·         Финни бръчки на долния клепач

Блефаропластиката не може да повдигне веждите и да намали появата на дълбоки бръчки, пачи крак или тъмни кръгове под очите, но може да се комбинира с други процедури, като лифтинг на челото и ботокс.

Какво представлява операцията? Операцията може да бъде извършена под местна или обща упойка. Продължителността й е не по-малко от два часа. Обикновено се започва с корекция на горен клепач и след това на долния. Разрезите се поставят в естествените гънки на клепачите. В зависимост от избраната техника, мастните херниации се отстраняват или фиксират към подлежащи структури. Излишната кожа се отстранява. Когато няма излишна кожа, отстраняването на мазнините може да стане и без външен достъп, т.нар. трансконюнктивална блефаропластика. Затварянето на разрезите е с естетичен шев. След оздравяването им тези белези не личат.
Върху шевовете се поставят тънки хартиени лентички, които служат като превръзка. Добре е след операцията да се постави лед.

Престой в здравно заведение след местна анестезия не е необходим, а след обща е нужно да останете под наблюдение два часа.

След операцията: Обикновено има оток и насинявания, които отзвучават за 10-15 дни. Леката болка и усещане за дискомфорт обикновено траят 2-3 дни. Конците се свалят на 5-6 ден. Добре е 2-3 седмици да се избягва значително натоварване на очите, работа с компютър. Удачно е носенето на тъмни очила.
Пациент, подложил се на подобна операция може да се върне на работа след 10-15 дни, ако се чувства готов за това. Очите Ви може да са по-чувствителни на светлина и зачервени. Хирургът Ви ще Ви изпише съответните медикаменти. Контактните лещи можете да поставите след две седмици. Спортуването трябва да се отложи за месец. След месец или два Вие ще видите истинският резултат от блефаропластиката: по-свеж и младежки вид, комфортно усещане.

Съществуват ли рискове ? Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести, когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург. Обикновено след такава намеса при пациентите се наблюдава усещане за дискомфорт, което се дължи най-вече на отока на клепачите.

Вторична блефаропластика: Обикновенно тя е свързана с някои компликации – ектропион, недобър белег, останала излишна кожа и може да изисква допълнителна корекция.

Бутолиновият токсин се продуцира и добива по естествен път от специфичен вид бактерии. Повече от десетилетие бутолиновия токсин се използва от невролози при възрастни и деца за лечение на мускулни крампи на лицето и врата. Използват го и очни специалисти при случаи  на кривогледство и двойно виждане.

Бутолиновия токсин успешно се прилага и при третирането на фини линии,бразди и бръчки.

Бръчките по челото,около очите „пачи крак” и други хиперкинетични линии на лицето са резултат на мимически движения. Те могат да бъдат изгладени като се релаксират съответните мимически мускули. Такъв е и механизмът на действие на бутолиновите инжекции: те се поставят на място,където отпускат определен мускул или група мускули,като по този начин изглаждат  вече съществуващите бръчки и предотвратяват появата на нови в тази област.

Процедура:

Разтворът се инжектира в мускула с помощта на много фина игла и спринцовка. След инжектирането Вие трябва да останете в изправено положение без да масажирате мястото. Може да помогнете за добрия резултат като свивате и разпускате инжектирания мускул. Ефектът от инжекцията ще стане видим до няколко дни /2-3 дни/.За да се постигне желаният от Вас резултат  е необходима обикновено една процедура и само в редки случаи две.

Ефектът от процедурата продължава около 4- 6 месеца.За трайни резултати се препоръчват 2-3 процедури годишно,като всяка следваща Ви осигурява по-дълготраен резултат.

Нежелани прояви

Нежеланите прояви са редки. Най-често е посиняване около точката на инжектиране. Това се случва в 3-10% от случаите и отминава до няколко дни. Може да се наблюдава също засягане и отпускане на съседни мускулни групи / птоза на клепача/,което също отминава до няколко дни. Рядко се съобщава за главоболие. В много редки случаи не се отчита ефект от процедурата.

Филър или пълнител се поставя в гънки, бръчки или за коригиране на обем на устни, брада, скули. Те възстановяват естествената младежка заобленост на лицевия контур. Филърите в днешно време са съставени главно от хиалуронова киселина, но в различна концентрация и начин на свързване на молекулите. Вида им се подбира според зоната на третиране и нейното първоначално състояние и осигуряват различна продължителност на ефекта.

Хиалуроновата киселина е основен компонент на кожата и главен фактор за хидратация й, но съдържанието й намалява с напредването на възрастта. Тя задържа значително количество влага, много повече, отколкото другите природни или синтетични вещества.

Поставянето на филъри е подходяща процедура за запълване на назолабиалните и ветрилообразните бръчки около устата, за подчертаване на устния контур, увеличаване обема на устните, за изглаждане на „гневната” бръчка между веждите, за възстановяване овала на долната челюст и скулите. Резултатите са много естествени и дълготрайни.

Филърът е в специални спринцовки с изключително тънки, лазерно наточени игли. Поставянето става с няколко набождания. На тези места могат да се получат леки подувания, зачервявания и евентуални малки кръвоизливчета, които минават за няколко дни. Най-често следите са почти незабелижими.

Лифтингът на челото често се използва за подобряване на: увиснали вежди, сбръчкана и увиснала кожа във външната част на очите и бръчки на челото. Възвръща се младежкият свеж поглед, омекотява се намръщеният и изморен вид. Повдигането на веждите често се използва за по-добър контур на лицето. Линията на косата обикновено скрива слабите белези от операцията.

Какво може да се постигне с лифтинг на челото?
Лифтингът на челото подмладява горната част на лицето. Той е най-ефективен за пациенти, които желаят да коригират:

·         Дълбоки бръчки на челото

·         Увиснали вежди

·         Сбръчкана и увиснала кожа във външната част на окото

·         Ниско разположени вежди по рождение

Какво представлява операцията? 
Операцията може да бъде направена под местна или обща анестезия. Продължителността и е не по-малко от два часа. Разрезът се прави в окосмената част на главата. Кожата се повдига и излишната част се отстранява. Окончателния белег не се вижда. Той остава в зоната на косата.
Прави се компресивна превръзка. Необходим е 24 часов престой в здравно заведение, ако сте били с обща упойка. Ендоскопската техника е възможна в случаите когато няма излишна кожа.

След операцията: Още на следващия ден превръзката се сменя. След 48 часа главата може да се измие без каквито и да било притеснения. Превръзката се сваля и Ви се поставя еластична лента, която е добре да носите поне 2-3 седмици. Възможно е да има оток и синини, чувство на напрежение, опъване, които отзвучават за около 10-15 дни. Обикновено след такава намеса при пациентите се наблюдава изтръпване в линията на разреза. Възстановяването на чувствителността е за няколко месеца.Конците се свалят на 5-10 ден. Камуфлажна козметика може да се използува.
Пациент, подложил се на подобна операция може да се върне на работа след 10-15 дни, ако се чувства готов за това. Спортуването трябва да се отложи за месец.

Колко дълготраен е ефекта от лифтинга на челото?
Резултатите от тази операция не са вечни. Вие можете да пожелаете и други процедури след 5или 10 години. Но отдруга страна резултатите са перманентни: години по-късно вашето лице ще продължава да изглежда по-добре отколкото ако Вие нямахте фронтлифт.

Съществуват ли рискове?

Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести, когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург.

Обикновено след такава намеса при пациентите се наблюдава изтръпване в линията на разреза. Това се дължи на отделянето на скалпа по време на операцията. Възстановяването на чувствителността е за няколко месеца.

С течение на времето от излагането на слънце, стреса и стареенето, кожата и подкожните структури губят еластичност и увисват. Целта на неклифта е повдигане на увисналите тъкани в областта на шията, под брадата, при което вида на пациента става свеж и по-младежки. За кратко време Вие си осигурявате лесен и прост начин да изглеждате по-млади и по-красиви. Хирургията на шията се извършва и за постигане на по-приятен профил. Тези резултати са още по-добри когато са комбинирани с други подмладяващи процедури: фейслифт, липосукция, филъри, ботокс. Въпреки това, лифтингът не спира процеса на стареене, а премахва видимите му признаци.

Какво може да се постигне с лифтинг на шията (неклифт)?
Неклифтът ще помогне да промените вида си. Той е най-ефективен за пациенти, които желаят да коригират:

·         Увиснала кожа в областта на шията

·         Двойна брадичка от натрупана мастна тъкан

·         Комбинация от увиснала кожа и двойна брадичка от натрупана мастна тъкан

·         Недобър профил

Какво представлява операцията? Операцията може да бъде извършена под местна или обща упойка. Продължителността й е 1 или 2 часа в зависимост от техниката. Разрезът се прави под и зад ухото, или и пред него когато процедурата е комбинирана с фейслифт. Кожата на шията се отпрепарира и подлежащите тъкани (SMAS, мускули) се повдигат и фиксират в по-висока позиция, след което излишната кожа се отстранява. Окончателният белег е почти незабележим, а този в окосмената част не се вижда. В някои случаи се прави допълнителен разрез под брадичката за по-добро оформяне на шията. Не винаги се поставят дренове. Прави се компресивна превръзка. Необходим е 24 часов престой в здравно заведение, ако сте били с обща анестезия.
Процедурата може да бъде извършена самостоятелно или в комбинация с други процедури като лифтинг на лицето, липосукция или имплант в брадичката с цел по-нататъшно подобряване на външния вид на лицето. Липосукцията се прави през малки разрези скрити зад ухото и добпринася за нов по-приятен вид на шията и линията на челюстта.

Колко дълготраен е ефекта от лифтинга на шията?
Резултатите от тази операция не са вечни. Вие можете да пожелаете и други процедури след 5или 10години. Но отдруга страна резултатите са перманентни: години по-късно вашата шия ще продължава да изглежда по-добре отколкото ако Вие нямахте неклифт.

Съществуват ли рискове?
Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург. Възможните усложнения са: кървене, инфекция, продължителен оток, загуба на сензация и др. Тези рискове са по- вероятни за пушачи.

Корекцията на устните може да е свързана с увеличаване, намаляване или промяна на формата им. Най-честата причина за корекция е наличието на тънки устни.

Какво представлява операцията ? 
Операцията се извършва под обща или местна упойка . Продължителността й е не по-малко от два часа. Разрезът се прави от вътрешната страна на устната W-Y пластика. Освободената лигавица се плъзва напред и нагоре, като по този начин се постига увеличаване на устните. Шевовете са от вътрешната страна на устните и са незабележими. Шие се с конци, които сами падат. Предимство на този метод е, че резултатите остават постоянни. Престой в здравно заведение не е необходим.

Съществуват ли рискове ?
Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести, когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург.
Обикновено след такава намеса при пациентите се наблюдават леки болки, оток в оперативната зона. Тези оплаквания отзвучават за 2-3 дни.

Тяло

Брахиопластиката (лифтинг на горната част на ръцете) е точно за Вас, ако горната част на ръцете Ви е с излишна, отпусната кожа или мастни натрупвания. Ако Вие смятате да отслабвате ние Ви препоръчваме отлагане на брахиопластиката, докато не достигнете стабилно тегло.

Какво представлява операцията?
Процедурата представлява разрез по вътрешната горна част на мишниците. Дължината на разреза варира, обикновено започва от подмишницата към лакътя. Чрез използването на техниките липосукция и ексцизия, премахва се достатъчно тъкан за постигане на желаните резултати, затваря разреза с резорбируеми конци и фиксира новата форма.

Съществуват ли рискове? Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести, когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург. Възможните усложнения включват: инфекция, хематом, сером, забавено заздравяване, персистираща болка, незадоволителен естетически резултат, нарушена чувствителност.

Липектомията на крака е е точно за Вас, ако сте с излишна, отпусната кожа или мастни натрупвания. Ако Вие смятате да отслабвате ние Ви препоръчваме отлагане на липектомията, докато не достигнете стабилно тегло.

Какво представлява операцията?

Процедурата представлява разрез по вътрешната горна част на краката. Дължината на разреза варира. Чрез използването на техниките липосукция и ексцизия, премахва се достатъчно тъкан за постигане на желаните резултати, затваря разреза с резорбируеми конци и фиксира новата форма.

Съществуват ли рискове?

 Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести, когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург. Възможните усложнения включват: инфекция, хематом, сером, забавено заздравяване, персистираща болка, незадоволителен естетически резултат, нарушена чувствителност.

Пластиката на корема (Абдоминопластика) представлява поцедура, която има за цел да отстрани увиснала кожа и мастна тъкан в областта на корема, и успоредно с това да укрепи правите коремни мускули, което придава плосък вид на коремната стена. Тази процедура може да бъде извършена с или без преместване на пъпа. Обикновенно до състояние на излишна кожа и мазнине в долната част на корема водят резките промени в теглото, значително отслабване, бременноста.

Какво представлява операцията? 
Операцията се извършва под обща упойка. Продължителността й е от 3 до 4 часа. Разрезът се прави под пъпа в зоната, скрита от бельото. Повдигат се кожа и мастна тъкан, и се освобождава пъпа (в случаите, когато се налага преместване). Прави се укрепване на правите коремни мускули. Намира се новото място на пъпа. Отстраняват се излишната кожа и мазнина. Позиционира се пъпа. Поставят са дренове за 24 до 48часа. Когато не се мести пъпа, говорим за миниабдоминопластика. Тогава разрезът се прави по-ниско. Вие се събуждате с ластичното бельо необходимо в следоперативния период. Всички необходими медикаменти-антибиотик и обезболяващи докато сте при нас получаване венозно. Болките не са силни. Необходим е 48 до 72 часов престой в здравното заведение. Абдоминопластиката може да бъде съчетана с липосукция.

Съществуват ли рискове? Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести, когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург. Възможните усложнения включват: инфекция, хематом, сером, промяна чувствителността, забавено заздравяване, персистираща болка, незадоволителен естетически резултат, разширяване на белезите и др.

Липосукцията е операция, която непрекъснато увеличава популярността си.
Тя оформя тялото чрез премахване на нежеланите мазнини, които не се поддават на диета и физически упражнения в областта на корема, талията, бедрата, седалището, коленете, горната част на ръцете, брадичката, бузите и шията. Липосукцията дава възможност за нова форма на тялото, чрез премахване на мастните клетки и гарантира, че тези зони няма да натрупват мастни отлагания в бъдеще. Ние можем да предложим на нашите пациенти, богат опит в липосукцията.

Вие трябва да знаето, че това не е метод за намаляване на телесното тегло.

Какво представлява операцията? 
Операцията може да бъде извършена под обща упойка. Продължителността й зависи от броя на зоните, които ще бъдат обработвани. През няколко малки разреза в близост до проблемните зони на тялото първо се вкарва физиологичен серум, лидокаин и адреналин, за да се разбият предварително мастните клетки. При ултразвуковата липосукция тази роля изпълнява ултразвука. След това през същия разрез се вкарва канюла, която е свързана с вакуумна помпа. Чрез тях става извличането на мастната тъкан. На един етап е препоръчително да бъдат отстранени не повече от 2,5 до 3литра мастна тъкан. Вие ще се събудите без особени болки облечени в еластично бельо. Престой в здравното заведение е необходим ако обемът на липосукцията е бил голям. Ако Вие желате мастната тъкан може да бъде обработена и инжектирана в друга част на тялото Ви.

Резултати от липосукцията
Резултатите са видими след операцията, но трябва да знаете, че отоците отзвучават с времето и Вашите тъкани ще се прибират допълнително. Момента, в който нищо не Ви напомня като усещане, че сте правили липосукция това е и окончателния Ви резултат. Белезите са незабелижими.

Съществуват ли рискове?Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести, когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург. Описани са инфекция, сером, излишък от кожа, изгаряния (при ултразвуковата липосукция), неравности.
Обикновено след такава намеса при пациентите се наблюдават болки, приличащи на силна мускулна треска, оток и насинявания в оперативната зона. Тези оплаквания отзвучават за 4 -5 дни

Има много променливи, които влияят върху тежестта на белега, включително размера и дълбочината на раната, притока на кръв към областта, дебелината и цвета на кожата, както и посоката на белега. Същият не може да бъде отстранен напълно, но чрез операция може да се подобри външния вид на белега, което го прави по-малко очевиден. В информацията описана по-долу са посочени различните видове белези.

Келоидни Белези
Келоидните белези са дебели, червени и предизвикват сърбеж, дискомфорт,болка. Това се дължи на факта, че съединителната тъкан, разраства извън краищата на раната или разреза. Те често са червени или с по-тъмен цвят от околната кожа. Най-често се наблюдават в зоната на гръдната кост, раменете, гърба и се дължат най-вече на инидивидуалните особености на организма. Лечението е трудно. Често пъти след отстраняването им могат отново да се появят, като размерът им е по-голям от предходния.

Хипертрофични белези.
Хипертрофичните белези са много сходни с келоидните белези, тъй като и те са по-дебели, червени и издути. За разлика от келоидите обаче те претърпяват обратно развитие и могат да бъдат оперирани с по-малко притеснения.

Какво представлява операцията?
Продължителността и е около30 до 40 минути за малки и от 1 до 2 часа за големи белези. Извършва се под местна анестезия при амбулаторни условия или обща анестезия, която изисква да останете поне 2часа след приключването и в лечебното заведение. Белезите се изрязват и тъканите се зашиват с естетичен шев. Възможно е да имате дискомфорт, лека болка, оток, кръвоносядания, променена чувствителност, които отзвучават за 10-15дни. Не е нужно да отсъствате от работа.

Какво мога да очаквам от операцията.
Вашите очаквания трябва да бъдат реалистични. Ако Вие решите да отстраните по-оперативен път белега, имайте предвид, че той не може да бъде напълно заличен. Подобряването на вида му зависи от размера, посоката на разреза, естеството на кожата и добрите грижи след операцията. Лазерните процедури също могат да допренесат за по-добрия му изглед.

Инжектирането на петролни деривати, минерални масла и други продукти в областта на пениса водят до тежки усложнения и крият големи рискове, като могат да доведат до ампутация на половия орган и дори заплаха за живота на индивида. Извършването на тази процедура самостоятелно от пациента или други немедицински лица допълнително увеличава рисковете от инфекции и нарушаване на важни анатомични структури. Петролните деривати и минералните масла не могат да бъдат разградени от организма. Те инфилтрират тъканите, като променят тяхната структура и предизвикват тежки деформации, придружени от функционални нарушения, болезненост, възпаления и некрози. Загубата на ерекция е винаги на лице. Всички тези фактори – еректилна дисфункция, деформация на половия орган, наличие на рани и силна болка водят до тежки психически състояния. Много често инжектирания материал мигрира и в околните анатомични области – тестиси, пубис и др., като на тези места също се срещат подобни на гореописаните симптоми. Вашият хирург ще определи дали тези материи ще бъдат отстранени по време на една или повече интервенции. Оперативната интервенция има индивидуална характеристика за всеки пациент. Оперативният достъп може да варира в зависимост от техниката избрана от вашият хирург и отговаряща на вашите нужди и индивидуални анатомични особености. Според различни фактори, които вашият хирург взима предвид може да се наложи да се подложите на множество операции, както за отстраняването на чуждата материя, така и за възстановяване на функционалността и вида на половия орган. От изключително значение е пълното съдействие стриктно следване на указанията и препоръките на вашият лекар. Екипът на ВиА Медика има богат опит в тази област и прикриване на информация от лекуващият ви лекар може да доведе до усложнения, които биха могли да бъдат избегнати.

Основните оперативни способи са премахване на имбибираните тъкани, в дълбочина, която зависи от това колко дълбоко е инжектиран материала, и покриване на раната с тъкани на пациента. Кожата се премахва заедно с тях, като в редки случаи може да бъде оставена. Преценката за това е изцяло на вашият хирург. Открития дефект се покрива с пластика със свободен кожен автотрансплантат, взет от подходящо място на тялото. Може да се приложи и пластика с тъкани по съседство, като избора на метода зависи от състоянието на пациента и степента на заболяването. 

Лабиопластиката (намаляване на малки срамни устни) представлява ремоделиране на малките срамни устни. Това състояние най-често е вродено или придобито от различни травми, инфекция. Бельото, спортуването, сексът може да предизвикват дискомфорт в тази зона, което да доведе до емоционални смущения.

Какво представлява операцията?
За предпочитане е извършването на операцията да е под обща анестезия. Отстраняват се излишните кожа и лигавица. Продължителността е от 1 до 2часа. Шевовете се правят с конци, които се поглъщат от организма. Необходимо е да останете за наблюдение.

Съществуват ли рискове? Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести, когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург

На хирургично остраняване подлежат различни кожни новообразувания. Най-често това са пигментни невуси – бенки разположени на открити места по лицето и тялото, с повишен риск от трансформация в злокачествени кожни тумори. При отстраняване на малки на площ формации, раната се зашива отвътре и остатъчния белег е с линейна форма. При по-големи образувания, често се налага прилагане на по-сложни пластични методи. В някои случаи е възможно отстраняването да става чрез коагулация. Тогава върху раната се образува коричка, която пада за около 10 дни. Кожата е розова и трябва да я мажете със слънцезащитен крем до уеднаквяването на цвета и с околната.

Какво представлява операцията?
Продължителността и е около 30 до 40 минути. Извършва се под местна анестезия при амбулаторни условия. Възможно е да имате дискомфорт, лека болка, оток, кръвоносядания, променена чувствителност, които отзвучават за 10-1 5дни. Не е нужно да отсъствате от работа.

Бюст

Аугментационната мамапластика (увеличаване на бюста) е една от най-често извършваната естетична операция. Тази операция може да осигури на жените с малък или неатрактивен бюст по-добър обем, пропорции и вид чрез поставяне на силиконови импланти. Много и различни са причините поради които жените искат да променят бюста си, включващи по-добър размер и повдигане на гърдите след отслабване, раждане и кърмене, вродени заболявания и асиметрии. И тъй като всеки случай е различен и всяка жена има уникални изисквания за тялото си предоперативната консултация трябва да е много подробна.
Отделя се много време за тези консултации за да може да разбере желанието на пациентката, да установи индивидуалните анатомични особености и заедно с пациентката да подберат най-подходящия по форма, размер и обем имплант, а също така да решат къде ще бъде разрезът и позицията на импланта. В случаите на голямо увисване на бюста се препоръчва съчетаване на операцията с лифтинг на гърдите. Освен задължителните изследвания на кръвта за тази операция е задължително да направите ехография на гърдите ако сте на възраст от 18 до 35 години и мамография ако сте над 35 години.

Какво представлява операцията?
Операцията се извършва под обща упойка. Продължителността й е не по-малко от два часа. Разрезът се прави:

·         под гърдата,

·         около ареолата

·         аксиларно

·         Поставянето на имплант през пъпа, метод TUBA е възможно само за протези изпълнени с физиологичен разтвор.

Имплантът може да бъде поставен: зад жлезата, зад фасцията на мускула, под мускула или в двоен план.
Разликата между подмускулното поставяне на импланта и двойния план е в техниката на освобождаване на мускула. Съществуват три подвида на двойния план, като втори и трети вариант ни дават възможност при определени случаи на увиснал бюст да избегнем допълнителни разрези. Разрезите Ви ще бъдат затворени с конци, които се резорбират (организмът ги разтваря) и няма да е нужно да се свалят. Вие се събуждате с ластичното бельо и лента необходими в следоперативния период. Всички необходими медикаменти-антибиотик и обезболяващи докато сте при нас получаване венозно. Болките са малко по-силни при подмускулното поставяне на имплантите.
Необходим е 24 часов престой в здравно заведение.

Съществуват ли рискове?

Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести, когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург. Възможните усложнения включват: инфекция, хематом, сером, капсулна контрактура, промяна чувствителността на зърната, синмастия, забавено заздравяване, персистираща болка, незадоволителен естетически резултат, руптура на импланта (основно при импланти с физиологичен серум).

Редукционната мамапластика (намаляването на бюста) има за цел да намали размера, повдигне и оформи бюста като се отстрани излишна мастна и жлезна тъкан. Най-честите причини за пристъпване към тази операция са: голям и тежък бюст, асиметричен бюст, някои форми на увиснал бюст. Това е често срещана процедура. Обикновено жените са недоволни от големия размер на гърдите, оплакват се от болки в гърба и раменете, чести зачервявания на кожата под бюста. Голямата тежест на бюста води и до тяхното увисване, дори при много млади жени.

Какво се постига с редукционната мамапластика?

·         Намаляване размера на бюста

·         Много естествен и приятен вид на гърдите

·         Пълен с добър размер и форма бюст

·         По-високо разположен бюст

·         По-добри пропорции на бюста спрямо тялото

·         Лифтинг на ареолата и намаляване на размера и

·         Нямате болки в гърба и раменете

Какво представлява операцията? Операцията се извършва под обща упойка. Продължителността й е от 1 ½ до 3 ½ часа.

·         Техниката, която избира хирургът е в зависимост от:

·         размера и формата на гърдите

·         степента на големина на гърдите

·         размер и позиция на ареолата

·         качества на кожата

·         желанието на пациента за обема на гърдите

В зависимост от избрания метод е и разрезът, който се прави:

·         около ареолата и вертикално към гънката, и в самата гънка под гърдата;

·         около ареолата и вертикално към гънката под гърдата;

·         само около ареолата. Отстраняват се излишните мастна тъкан, жлеза и кожа. Намалява се размерът на ареолата. Жлезата се фиксира в по-висока позиция. Ареолата се премества нагоре. Бюстът се оформя. Поставят са дренове за 24 до 48часа. Вие се събуждате с ластичното бельо необходимо в следоперативния период. Всички необходими медикаменти-антибиотик и обезболяващи докато сте при нас получаване венозно. Болките не са силни. Необходим е 24 часов престой в здравното заведение.

 Съществуват ли рискове?

Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести, когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург. Възможните усложнения включват: инфекция, хематом, сером, промяна чувствителността на зърната, забавено заздравяване, персистираща болка, незадоволителен естетически резултат, разширяване на белезите и др.

Увисването на гърдите може да е резултат от значително отслабване, бременност и кърмене, възрастови промени. Някои вродени състояния също са свързани с птоза на гърдите-тубуларни гърди. Повдигането или мастопексията на бюста се извършва, за да подобри формата и възстанови младежкият вид на гърдите.

Какво се постига с мастопексията?

·         отстраняване на излишната кожа

·         укрепване на поддържащите бюста тъкани

·         младежки вид на гърдите

·         по-високо разположен бюст

·         по-стегнати гърдите

·         лифтинг на ареолата и намаляване на размера и

Какво представлява операцията? Операцията се извършва под обща упойка. Продължителността й е от 1 ½ до 3 ½ часа.

Съществуват няколко техники за разрези. Техниката, която избира хирургът е в зависимост от:

·         размера и формата на гърдите

·         степента на птоза

·         размер и позиция на ареолата

·         количество излишно кожа

·         качества на кожата

·         други фактори

В зависимост от избрания метод разрезите са:

·         около ареолата, вертикално към гънката и в самата гънка под гърдата

·         около ареолата и вертикално към гънката под гърдата

·         само около ареолата

Отстранява се излишната кожа. Ако е необходимо се намалява размера на ареолата. Жлезата се фиксира в по-висока позиция. Ареолата се премества нагоре.

Бюстът се оформя. Има случаи, при които е възможно повдигането и оформянето на гърдите да бъде постигнато с имплант. В такъв случай първо се поставя импланта (зад гърдата или под мускула) и тогава се фиксира жлезата и отстранява излишната кожа. Разрезите Ви ще бъдат затворени с конци, които се резорбират (организмът ги разтваря) и няма да е нужно да се свалят. След мастопексията гърдите изглеждат по-малки независимо, че тъкан от тях не се отстранява. Вие се събуждате с ластичното бельо необходимо в следоперативния период. Всички необходими медикаменти – антибиотик и обезболяващи докато сте при нас получаване венозно. Болките не са силни. Необходим е 24 часов престой в здравно заведение.

 Съществуват ли рискове?

Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести, когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург. Възможните усложнения включват: инфекция, хематом, сером, промяна чувствителността на зърната, забавено заздравяване, персистираща болка, незадоволителен естетически резултат, разширяване на белезите.

Възстановителни операции на гърдите
За всяка жена е важно как изглежда за да се чувства добре. Когато се постави диагнозата рак на гърдата жените чувстват, че са застрашени да изгубят едната или двете си гърди. Диагнозата обикновенно е неочаквана и травмираща. На първо място е мисълта за съхраняване на здравето и живота. С развитието на профилактиката и онкохирургията диагностицираният навреме карцином на млечната жлеза се лекува успешно. Решението за последваща реконструктивна операция е комплексно и изборът е изключително Ваш. Много жени вземат това решение не само защото могат да възстановят формата на тялото си, но и защото тази операция им дава различен начин на живот.

Видове реконструкция: Вида и степента на диагностицирания карцином в комбинация с последващо лечение ще определят и реконструктивната операция.

Съществуват два основни типа възстановителни операции: с импланти и със собствени тъкани:

·         Тъканната експанзия последвана от поставяне на имплант е честа процедура. Експандера е като силиконов балон, който след като се постави под Вашите мускул и кожа се раздува с физиологичен серум за месец или два. След като се осигури достатъчно място и кожа експандерът се отстранява и се поставя имплант.

·         Възстановяването със собствени тъкани става с ламба взети от гърба, корема или седалището. Този вид възстановяване е по-комплексно отколкото експанзията. Гърдата може да стои по-естествено.

Колко операции са нужни при реконструкцията на гърдата?

Възстановителните операции на гърдите са многоетапни. Първата операция е най- комплексна. Някои пациенти може да се нуждаят от изваждане на експандера и поставяне на имплант. Други от оформане на ареолата и зърното или от допълнително симетризиране на гърдите.

Какъв е възстановителният период след такава операция?

В зависимост от избрания метод може да се наложи да стоите в здравното заведение няколко дни. Непосредствено след операцията Вие ще се чувствате изморена и отпаднала. Вашата нова гърда ще бъде оточна и напрегната. Дреновете се свалят след 48-72часа, а конците на 12-14ден. Белезите ще избледнеят за период от 3-6-12 месеца в зависимост от индивидуалните качества на Вашата кожа. Болките и дискомфортът се овладяват с медикаменти и отзвучават постепенно. Вие ще трябва да отложите спортуването, вдигането на тежко за 30дни. Еластичното бельо Ви се осигурява от клиниката и Вие трябва да го носите поне 30дни.

Как ще изглеждате след това. Много е трудно хирургът Ви да определи точно как ще оздравявате и изглеждате след операцията. Понякога цикатрициалната тъкан е много агресивна и може да окаже влияние върху размера и формата на гърдата. Използването на кремове, плаки за белезите, носенето на сутиен може да окаже благоприянто влияние за добрия резултат.

Съществуват ли рискове?

Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести, когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург. Възможните усложнения включват: инфекция, хематом, сером, забавено заздравяване, персистираща болка, незадоволителен естетически резултат, разширяване на белезите и др.

 

Наличието на бюст при мъжете наричаме гинекомастия. Причините може да са различни: хормонални проблеми, наднормено тегло, прием на анаболи и др.

Жлезите са с по-голям обем от нормалния, което предизвиква психически и физически дискомфорт. За отстраняването на излишната тъкан се използват главно два метода: липосукция и отстраняване на тъкани по оперативен начин. Новити размер и форма подобряват самочувствието.

Какво представлява операцията ?
Операцията се извършва под обща упойка. Продължителността й е от 1 ½ до 2 ½ часа. Техниката, която избира хирургът е в зависимост от:

·          размера и формата на гърдите

·          степента на големина на гърдите

·          качества на кожата

Има случаи, при които се налага комбиниране на липосукция с отстраняване на жлезата. При пациенти чиито гърди са със значителни размери, освен отстраняването на жлезатасе налага отстраняване и на кожа. В зависимост от излишъка на тъкани е и разрезът, който се прави:

·          около ареолата и вертикално към гънката, и в самата гънка под гърдата;

·          около ареолата и вертикално към гънката под гърдата;

·          само около ареолата.

Вие се събуждате с ластичното бельо необходимо в следоперативния период. Всички необходими медикаменти-антибиотик и обезболяващи докато сте при нас получаване венозно. Болките не са силни.

 

След операцитая:
Всеки пациент се възстановява за различен период от време. Първите 24-72 часа ще се чувствате дискомфортно, ще имате чувство за напрежение в гърдите, което се дължи на отока. У дома антибиотика и обезболяващите ще приемате през устата. Вие ще трябва да посетите отново доктор на втория ден от операцията, когато ще бъдете прегледан и ще Ви бъдат поставени превръзки, с които ще можете да се къпете. Всякакви постоперативни болки, оток, напрежение постепенно ще отзвучат. Еластичното бельо ще носите 30 дни. Пациент, подложил се на подобна операция може да се върне на работа след 10-15 дни, ако се чувства готов за това. Спортуването, вдигането на тежко трябва да се отложи за месец. Белезите избледняват постепенно за период от 3 до 12месеца в зависимост от индивидуалните особености на организма Ви.

 

Съществуват ли рискове ?

Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести, когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург.

 

Възможните усложнения включват:

инфекция, хематом, сером, промяна чувствителността на зърната, забавено заздравяване, персистираща болка, незадоволителен естетически резултат, разширяване на белезите и др.